Rad bi vam predstavil svoj najobširnejši projekt do sedaj, ki mislim da si zasluži svoj kotiček. Pred leti, davno tega, je padla ideja, da bi naredil nek preprost lightshow, ki bi imel efekte  vezane na glasbo in bi bil tako popolnoma avtonomen. Ker so v 21. stoletju žarnice preteklost sem se odločil, da začnem z eksperimentiranjem. Prišel sem do zaključka, da bo verjetno “dovolj”, če vzamem LED diode, vsaka moči 3W in jih združim v skupine po tri (Red + Green + Blue), tako da lahko prostor osvetlim  s poljubno barvo. Seveda se zgodba ni končala pri lučkah…


Na sliki, z desne proti levi: naprava za meglo s krmilnikom, mehurčki, krmilnik za mehurčke, lightshow (trenutna, druga verzija)

 

Po tem, ko sem uspel dobit dovolj zmogljiv napajalnik se je izkazalo, da je moči več kot dovolj, saj sem od začetka pa do danes obdržal strukturo z osmimi reflektorji (v vsakem po tri 3W LED diode, kar znese skupaj 72W svetlobe).

Za tiste ki jih zanima tehnična plat, lightshow poganja napajalnik 5V@30A in pri polni obremenitvi vse LEDice vlečejo cca. 26A toka!

Prva verzija je bila inštalirana v škatli, ki sem jo imel narejeno že dolgo, dooolgo, ampak sem se po prvem žuru odločil, da bo osem kotna struktura boljša, dodane pa so bile tudi nove ledice, po 12 na vsak pregradni stebriček, skupaj 96 ledic, ki sevajo UV svetlobo.

 

 

Zmeda je bila prevelika, zato zato je druga verzija malo bolj prostorna. Na sliki lahko vidite, kako so posamezni sklopi zloženi v škatlo; vsak reflektor ima svoj aktivni hladilnik, bolj iz preventivnih razlogov kot iz potrebe, za kroženje zraka pa skrbi 12 cm ventilator.

Celota je sestavljena iz nekaj delov, za zajem zvoka skrbi mikrofon, ki ima svoj predojačevalnik s tripasovno kretnico:

Sledi nekaj analogne obdelave signala, nato pa se zvočni signal prenese dalje na procesor, ki izračuna beat:

Kontrolerja za meglo in mehurčke sta po vsebini precej podobna, oba imata visokonapetostni del, ki vklaplja/izklaplja napravo in iz njega dobi napajanje za lastno delovanje. V vsakem sklopu je xBee modul, ki skrbi za brezžično komunikacijo med napravami:

Na koncu pa je tu še kontroler, ki skrbi, da vse enote delujejo po trenutnih željah in potrebah uporabnika. Ne ravno najmanjši ampak vseeno gre v žep. Vsebuje xBee modul, grafični LCD zaslon z meniji za upravljanje vsakega sklopa posebej, poganjajo pa ga štiri AAA baterije. Čas avtonomije ostaja zaenkrat še neznan, ker na standby-u preživi več mesecev, po izračunih pa bi moral zdržati >10h stalnega spreminjanja programov, kar je več kot dovolj.

 

Kako zadeve izgledajo v praksi? Oglejte si filmček:

The video cannot be shown at the moment. Please try again later.

 

Categories 

Donate 

 
preload preload preload