Oct 24

Nekako je treba začeti… no, začelo se je v prvem letniku študija s šARM-om. Potem sem se začel malo bolj resno ukvarjati s programiranjem v C-ju, a daleč nisem prišel, ni bilo knjižnic, slaba podpora,…

No, res da sem se prijavil na tekmovanje za najbolj šARMantni projekt in tudi zmagal, a to ni bilo to. Hotel sem nekaj, kar bi delovalo bilokje, predvsem brez računalnika (za ne-uporabnike: šARM je sicer luštna igrača, a popolnoma neuprabna, ker se ploščica brez prisotnosti usb-ja ne zbudi. Sploh.)

K sreči nisem edini na naši smeri, ki ga mikrokontrolerji vsaj malo zanimajo in tako je nekega dne prišel sošolec Dušan ves nasmejan na faks, z novo igračo seveda.

+ poceni

+ procesor se da “preselit” na lastno vezje

+ deluje samostojno

+ ogromno knjižnic in primerov

No, pa še nekaj besed o tem: Arduino je uporabniku prijazna odprtokodna rešitev za vse, ki si želijo naučiti programiranja v jeziku C. Začetki na njem so preprosti, saj je na spletu na voljo ogromno že napisanih vzorčnih programov za komunikacijo, priklop raznih naprav, pa tudi obširna navodila za uporabo. Če ga primerjamo s šARM-om, nima vgrajenih toliko dodatnih elementov, kot so LCD display, tipke,… ampak si na ta račun privošči »majhnost« (glede na velikost procesorja, ki zasede vsaj dvakrat toliko kot ARM lahko rečemo, da je to zelo kompaktna izvedba testne plošče). Ima pa eno veliko prednost:  vse generacije imajo enako postavitev pin headerjev, na katere se lahko natakne t.i. shields – razširitvena vezja, ki jih dizajnirajo posamezniki, ki potem napišejo tudi knjižnice za njihovo uporabo. Tako obstaja Xbee shield za brezžično komunikacijo, Motor shield s katerim upravljamo z DC motorji, celo tak ki ima vgrajen touch-screen, ethernet shield za povezavo v internet…

Srce testne plošče Arduino predstavlja mikrokontroler Atmega 168, ki premore 16KB flash pomnilnika in 1KB RAM-a. Ima 14 vhodno/izhodnih vrat in 6 vhodni A/D pretvornik. Popolnoma dovolj vsega, vsaj zaenkrat :)

Zdaj pa dovolj bluzenja o teoriji, grem tipkat…

Lp

4 Responses to “Kako sem začel s šARM-om in končal pri Arduino…”

 1. Domen says:

  Kje pa se to kup?

 2. Peter says:

  Hja… mislim da obstaja tudi v Sloveniji ena trgovina, ki naj bi imela zastopstvo, sicer je pa na eBuy-u precej izbire po zelo ugodnih cenah.

 3. Andy says:

  Zgleda da imamo sedaj tudi slovenskega zastopnika.

  http://www.tehnologija.biz

  Imajo kar nekaj arduino robe, sicer ne vem kakšna je cena v primerjavi s tisto v Italiji, ampak Arduino Uno (samo mikroprocesor s USBjem) je mislim, da okoli 30 EUR.

  Andy

 4. Peter says:

  “Na žalost” obstaja precej poceni kitajskih klonov (eBay) in vse več ljudi je veščih spletnaga nakupovanja, tako da se da dobit že arduino mega tudi za cca. 20-30€ + kak teden čakanja. Tako da vprašanje, kako se taka prodaja izplača, je pa definitivno zelo pozitivno, da imamo (že nekaj časa) tudi dejansko pravega zastopnika.

Leave a Reply

Categories 

Donate 

 
preload preload preload