Oct 13

Od ideje do končnega izdelka v nekaj hitrih korakih. Izdelali bomo svetlobni napis iz 44 visoko svetlečih LED diod, ki bodo postavljene v obliko črk A, L, T, E in R. Črke se bodo prižigale ena za drugo. Preprosto? No ja …

Bi pa na začetku rad povedal, da priporočam vsem, ki jih zanima več o načinih izdelave tiskanih vezij, da ti najprej preberejo prejšnji prispevek, v katerem so kratki opisi različnih metod, saj je tu uporabljena samo ena.

1.) Ideja:
Svetlobni napis ALTER, tako da se črke prižigajo ena za drugo (efekt kroženja).
2.) Shema – prva asociacija
Najpreprosteje je, če za idejo uspeš najti kak podoben projekt na internetu, tako si prihraniš že kar nekaj dela. Sam sem našel dober približek tega kar rabim tukaj. Kdor bo sledil povezavi bo videl, da bomo uporabili čip, ki “zna” šteti do 10. To je tudi avtor prispevka zelo nazorno prikazal, če želimo pa so na povezavi tudi dobra navodila za sestavo vezja na testni plošči. Ker za 5 črk rabimo samo 5 stanj, bo naš čip samo na pol izkoriščen. Pa kaj .

1.) Ideja:

Svetlobni napis ALTER, tako da se črke prižigajo ena za drugo (efekt kroženja).

2.) Shema – prva asociacija

Najpreprosteje je, če za idejo uspeš najti kak podoben projekt na internetu, tako si prihraniš že kar nekaj dela. Sam sem našel dober približek tega kar rabim tukaj. Kdor bo sledil povezavi bo videl, da bomo uporabili čip, ki “zna” šteti do 10. To je tudi avtor prispevka zelo nazorno prikazal, če želimo pa so na povezavi tudi dobra navodila za sestavo vezja na testni plošči. Ker za 5 črk rabimo samo 5 stanj, bo naš čip samo na pol izkoriščen. Pa kaj :) .

3.) Shema – prilagajanje in vezje

Ko enkrat imamo idejno zastavljeno shemo in po možnosti nek približek končnega vezja preizkusimo pa testni plošči se lotimo prerisovanja na računalnik.

To je praktično gledano nujno, saj je to edini način da narišemo spodobno vezje. Meni je nekako najljubši brezplačni program EAGLE .

Najprej narišemo shemo, potem pa elemente zložimo na “vezje” program pa nam poišče povezave. Končni rezultat je na slikici :)

.

.

4.) Tiskano vezje

Ko enkrat narišemo vezje ga zrcalno natisnemo z laserskim tiskalnikom na poljuben papir – reklame, ki jih vsak dan dobivamo v nabiralnik, se neverjetno dobro obnesejo. Natisnjeno obrežemo z nekaj roba, da ga bomo lahko prilepili na ploščico.

Vzamemo ravno pravšnjo velikost, a ker ponavadi ravno take nimamo pri roki, jo odrežemo na željeno velikost.

.

5.) Prenos vezja na ploščico

Ko smo tako zalepili naše natisnjeno vezje na ploščico, jo spustimo skozi laminator. Naredimo kar nekaj prehodov, jaz ploščico spustim skozi nekje osemkrat, a bolje več kot premalo.

Kdor je že lastnik podobnega ali celo istega laminatorja bo opazil, da ima ta na sliki dodan termostat za nastavljanje temperature (na sprednji strani). To je za to, ker je prenos boljši pri višji temperaturi kot jo pa sicer omogoča laminator.

Ampak tudi z nepredelanim se da! :)

Potem ploščico namočimo v vodo, toliko da se papir dodobra prepoji. Nato ga nežno posvaljkamo s ploščice, pri tem pazimo da z nohti ne opraskamo tonerja s ploščice.

.

.

.

6.) Jedkanje

Zadnja in najbolj atraktivna faza pri izdelavi samega vezja je jedkanje. Pri tem postopku bomo odstranili ves odvečen baker s ploščice, tako da nam ostanejo samo željene povezave, ki smo jih malo prej narisali z računalnikom. Sam za jedkanje uporabljam železov-3-klorid, možnosti pa je še kar nekaj. Ta je sicer najpočasnejša, je pa zato tudi najmanj nevarna.

.

.

7.) Preverjanje vezja

Preden se lotimo naslednjih korakov je zelo priporočljivo preveriti povezave. Iščemo predvsem morebitne prekinjene povezave, pa tudi neželjene stike, ki se lahko zgodijo zaradi premajhne razdalje med narisanimi povezavami. Preverjamo lahko najprej vizualno proti svetlobi, nato pa dvomljive povezave preverimo še z Ohm-metrom.

.

.

8.) Vrtanje lukenj

Takole, še malo … samo še luknje naredimo in kmalu bomo pri koncu… Naj omenim, da je pomembno da vse luknje naredimo zdaj, saj je kasnejše vrtanje zaradi že nameščenih elementov oteženo.

.

.

.

9.) Spajkanje elementov na vezje

Zdaj moramo na izdelano ploščico samo še prispajkati elemente in vezje bo končano. Mimogrede – spajkanje je postopek, pri katerem s približno 300°C s cinom, mešanico kositra in svinca, elemente pritrdimo na vezje. Priporočljivo je, da se najprej lotimo manj občutljivih elementov kot so uporniki, na koncu pa prispajkamo čipe.

.

.

10.) Končano vezje in preizkus

Tako smo prišli do konca. Na sliki je vezje z vsemi prispajkanimi elementi. Moram priznati da ni ravno najlepše, ampak zaradi opreme ki jo imam na voljo je to najbolje kar je bilo mogoče.

Na koncu sledi še preizkus delovanja. Če smo vse pravilno povezali in sestavili, bi moralo vezje delovati in to je to.

.

.
finish

Lp

Leave a Reply

Categories 

Donate 

 
preload preload preload