Apr 06

Poletni meseci se bližajo in s tem višje temperature. V akvariju je treba držati kolikor toliko konstantno temperaturo. Stalno dodajati hladno vodo, led,… ni ravno najboljša rešitev. Najboljši način za hlajenje je aktivno izhlapevanje vode, kar dosežemo z vpihavanjem zraka na vodno gladino. Zato je akvarij dobil ličen dodatek, ventilator s kontrolerjem obratov, ki se spreminjajo glede na temperaturo vode.

 

 

 

Za nastavljanje kontrolerja je preko treh tipk dostopen meni

 

 

 

 

 

Nastavljanje temperature

 

 

 

 

 

Nastavljanje svetlosti osvetlitve LCDja

 

 

 

 

 

Nastavljanje ali bo backlight stalno prižgan ali ugasnjen

 

 

 

 

 

Na koncu se nastavitve shranijo v EEPROM

 

 

 

 

 

 

Jul 03

Since I do a lot of breadboard development I decided that I need a FTDI cable. I got the idea from Sparkfun but ordering 1 piece from the States to EU is a bit expansive and since I allready had a few FT232RL at home, I did the whole thing from the start.

It’s basicly just the chip, two signal led’s with resistors, three capacitors and usb connector. I used B-type since I have a lot of this cables and Arduino uses it (and I still have about 10 on my desk). I managed to make a single-side PCB with only 1 top-wire. If anyone needs, eagle files are found here.

Top side

Bottom side

Tagged with:
Jun 13

Test shield

I’ve been doing a lot of testing on my Arduino board and then one day I managed to burn one of the OUTPUT pins. Of course I never thought to have a hardware issue so I spend whole day searching for a mistake in my code, uploading and re-uploading, with no sucsess.

So I built a bullet-proof test shiend, that consist only of basic elements, LEDs connected to each output pin and a potentiometer connected to each analog input.

I also wrote a sample sketch, testing each port and then writing analog values to PWM ports, so I can test my board in a very short time.

Here’s the arduino code available, I can also include eagle files if anyone’s interested (only need to fix a glitch before publishing).

And some more pictures:

Test shield on arduino

Update: if you need EAGLE files, please click here: eagle files

Tagged with:
May 31

V vročih dneh vedno paše nekaj hladnega… Ker coca-cola ni nikoli dovolj hladna, in sladoleda z okusom coca-cola ni za kupit v banjici, obstaja precej preprost način, kako si leden napitek pripraviti doma.

.

.

.

.

Continue reading »

Tagged with:
May 27

Hi everyone!

When running low on flash space you usualy have two options: use another processor (for example ATmega328 or ATmega1280), or don’t use the bootloader, which takes about 2KB (and when having only 16KB space on ATmeag168, that’s a lot!). So I started using ICSP to program my Arduino.

Continue reading »

Tagged with:
Apr 11

Živjo!
ker mi ni dalo miru, da je pri hiši iPhone ki dela nekako “na pol”, sem se lotil popravila. Problemov je bilo kar nekaj:
- tipke za glasnost so slabo prijele, če sploh
- “mute” stikalo ni delalo spljoh
- power tipka je delala… samo ob močnem pritisku ob mizo :)
- vibra

Servis za to bi me sigurno prišel par precej €€, skupno pa sem dal za rezervno ohišje + tipke cca 20€. Neprecenljiv je tudi youtube video kako razstaviti celotno igračo.

Če bi menjal samo tipke, mi ne bi bilo treba razstavit čisto vsega, ampak sem, če sem se že lotil, zamenjal celotno ohišje, tako da je telefon zdaj “kot nov”. Največji problem pri razstavljanju so raznoliki vijaki, in le redko kateri je daljši od 2mm. Če si jih ne bi zložil v vzorec po katerm sem jih jemal ven, vprašanje če bi zadevo še kdaj sestavil skupaj.

Poseg je trajal cca. 3 ure, ker nisem točno vedel, kje bom kaj odtrgal, ampak končni rezultat je bil: glasnost deluje, ugasnit se ga da, vibrira 100 na uro, samo še mute gumbek me muči… namreč, nek konj je uspel tako udariti telefon, da je odlomil kovinski nosilec v notranjosti, tako da še to, pa bo popolno.

razstavljen iPhone 3G

Lp

Tagged with:
Dec 04

moodlight1Že pred časom sem od kitajčkov naročil en set ledic, po eno za vsako osnovno barvo… in so si poštarji očitno kar vzeli čas, a vseeno, danes sem dobil paket. Za ceno 2€ po komadu, mislim da sem jih dobil kar ugodno. Moč? 3W vsaka, tako da bom moral razmisliti o dobrem napajanju, ki bo zmoglo vsaj 10W. Zaenkrat pa izgleda takole:

.

.

Vzel sem po eno vsake barve. Poganjajo jih močnostni mosfet tranzistorji BUZ71A, pač nekaj kar sem našel v delavnici (hja, najdi tri enake tranzistorje zna biti izziv :) ). Vse skupaj se napaja iz domačega napajalnika, ampak to je samo začasno. V planu je narediti zadevo samostojno, z lastnim napajanjem, direktno iz 230V.

Pa še slike za pokušino:

moodlight4

moodlight3

moodlight2

Koda je na voljo za download tule.

Lp

Nov 21

Takole pa izgleda, ko se skup spravi nekaj mojih arduino-tov… Dva sta še v pripravi, en “old school” na enostranski plati in serijski, potem pa še dva z usb podporo. Vse seveda narejeno doma :)

arduino_family

(My arduino’s, all home made)

Lp

Tagged with:
Nov 03

Danes zvečer, natančneje ob 18h je bil na voljo dolgo pričakovani odklep za iPhone 3G(S). Odklep sam je bil sicer že možen tudi za najnovejši OS 3.2.1, novost pa je možnost odklepa tistih ki so ali po pomoti ali že serijsko dobili firmware modema nadgrajen na verzijo 5.11.07. No, ker do pred kratkim tudi sam tega nisem vedel, sem na slepo preko ebaya kupil en primerek tega opevanega telefona in seveda je imel takrat še ne podprt firmware. Zato sem se takoj ob izidu lotil dela.

Download je na voljo tule. Zelo simpl: za navodila klikneš sliko, za download pa klikneš oznako svoje platforme (torej Mac userji kliknejo odgriznjeno jabko, Windows userji pa na polkna).

Kar se tiče podrobnosti okoli samega poteka, predlagam da si preberete iClarifyed, vodič je super.

Je pa še ena malenkost… če se vam (tako kot meni) zalomi pri instalu sn0w-a. Menda “se zgodi”, da se zadeva zacikla in sploh ni panike. Samo s Home gumbom zapreš progy, ponovno poženeš install sn0wa in zadeva gre skozi.

In iPhone spet deluje :)

p.s.: če še koga muči… vse deluje neglede na to, če je sim vstavljena ali ne.

Lp

Tagged with:
Oct 25

senzorKer so bili pri Maxim-u tako prijazni da so mi podarili nekaj vzorcev njihovih naprednih temperaturnih senzorjev, ki komunicirajo z mikrokontrolerjem preko 1-Wire vodila, sem se odločil da enega malo bolj resno uporabim.

Continue reading »

Categories 

Donate 

 
preload preload preload